ubezpieczenie w InterRisk i rąbią na OC

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kopik
    Classic
    • 2010
    • 8

Podsumowując temat loga na grillu udało mi się wczoraj dopaść oryginalną RS'ke X-plod (trochę więcej o seriach X-pod znajdziecie TUTAJ ). A że miałem ze sobą aparat foto - parę zdjęć oryginalnego montażu loga na grillu.
    I pomyśleć, że co poniektórzy z nas wpadli na ten sam pomysł co chłopaki z Mladá Boleslav. Logo RS'ki oryginalnie przyklejone jest na taśmie dwustronnej! :lol:

PS: Moje logo przetrzymało myjnie bezdotykowe, wojaże z prędkościami warp 1, nie przetrzymało Józka ze ścierą na myjni ręcznej. :lol: Dzisiaj po szorowańsku Skodovki, kleiłem je na nowo.
    kopik octavia 2 1.9 afb kombi
  • Space99
    Rider
    • 2008
    • 275
    • Octavia I (1U2)
    • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Witajcie
    mam wojne z InterRisk bo poprzedni właściciel tam ubezpieczył autko i miał pełne zniżki (60%) na 2raty po 241zł. Ale drugą rate zostawił mnie :/
    Ja mam więcej niż 25lat i też 60%zn. a moja współwłaścicielka mniej niż 25lat ale nie ma Prawka i nie będzie miała i z tej okazji mi przekalkulowali składke z 241 na 538zł !!!
    Masakra i nawet ruszyłem sprawe przez rzecznika ubezpieczonych (w toku).

Może wam wyjdzie jak oni zrobili tą rekalkulacje bo mnie za cholere nie wychodzi uwzględniając to że za mniej 25latek jest 50% zwyżki (odpisali mi to).

Obecnie dostałem już przedsądowne wezwanie i nie wiem czy czekać na odpowiedź rzecznika bo dali mi 7 dni na wpłate :>
    pozdrawiam Marcin

Moja obecna Okta a poprzednia na ALH

Komentarz

• Krzysiek25
      Ambiente
      • 2008
      • 154
      • Octavia II combi (1Z5)
      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Witam.

Jeśli wszystkie firmy ubezpieczeniowe mają takie same podstawy wyliczania składek, to powinny być brane pod uwagę Twoje zniżki. Piszę o tym na zasadach analogii, ja mam autko ubezpieczone w allianz, jestem głównym ownerem ale współwłaścicielem jest moja mama, która ma max zniżek i to ona była brana pod uwagę przy ustalaniu składki.

Natomiast być może chodzi tutaj o podniesienie progu dla zwyżek, bo ustalono go w tym roku na 29lat, jeśli się nie mylę. Wcześniej było 26lat, sam miałem nadzieję że się załapię bo latka dla 60% offa mam wypracowane, ale zrobiono jak zrobiono. Być może również jesteś jeszcze w wieku "zwyżkowym" i stąd to wyższe przeliczenie składki.

Komentarz

• Space99
        Rider
        • 2008
        • 275
        • Octavia I (1U2)
        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Nie no ja mam już ponad 30tke i pełne zniżki.
        Nie sądziłem że na siłe będą mnie skubali i z braku czasu (musiałem do nich jechać) nie wypowiedziałem umowy bo wiadomo ja mam takie same zniżki jak poprzedni właściciel więc nigdy bym nie pomyślał że taką składke przywalą. A kalkulacje zobaczyłem już po fakcie.
        tymbardziej że w Liberty na poprzedniej Octawce miałem normalnie wyliczaną składke i płaciłem około 430zł na rok!
        W sumie to wyszło tak że już nie moge rozwiązać umowy więc mnie mają w garści to wydoić ile się da. Bo nie sądze że jakby mieli walczyć o klienta to by przyładowali tą zwyżke.
        pozdrawiam Marcin

Komentarz

• karolw2
          Drive
          • 2010
          • 49

No widzisz wystarczyło przepisać OC na siebie i tak byś musiał to zrobić. Pewnie poprzedni właściciel załapał się na jakąś promocję, a tej drugiej osobie dowalili zwyżki za wiek za brak prawa jazdy minus twoje zniżki i tak wyszła lipa. Z ubezpieczycielem nie wygrasz bo pokaże ci jakieś regulaminy itp i będzie miał wszystko na papierze i rzecznik też pewnie nie pomoże. :shock:

Komentarz

• Space99
            Rider
            • 2008
            • 275
            • Octavia I (1U2)
            • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Zamieszczone przez karolw2
            No widzisz wystarczyło przepisać OC na siebie i tak byś musiał to zrobić. Pewnie poprzedni właściciel załapał się na jakąś promocję, a tej drugiej osobie dowalili zwyżki za wiek za brak prawa jazdy minus twoje zniżki i tak wyszła lipa. Z ubezpieczycielem nie wygrasz bo pokaże ci jakieś regulaminy itp i będzie miał wszystko na papierze i rzecznik też pewnie nie pomoże. :shock:
            Ależ ja przepisuje z poprzedniego właściciela na siebie ale przez współwłaściciela (mojego) przekalkulowali polise.
            Co do regulaminów to do tej pory żadnego nie dostałem ani nie widziałem. Na ich stronie jest tylko OWU. link
            Normalnie robią co chcą.
            pozdrawiam Marcin

Komentarz

• maxpaynemm
              RS
              • 2008
              • 1764
              • Octavia II combi (1Z5)
              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Space99, poprzedni właściciel był sam na polisie a Ty jesteś na niej z osobą która nie to że ma nieukończone 25 lat to jeszcze nie posiada prawa jazdy czyli w sumie dostałeś dwie zwyżki brak wieku i brak prawka u współwłaściciela.

Zamieszczone przez Space99
              Na ich stronie jest tylko OWU. link
              Niestety muszę Cię zmartwić ale to nie jest OWU - to jest jedynie informacja ofertowa. W OWU napewno jest taki zapis.
              Dla przykładu w mojej firmie jest 50% zwyżki za wiek + 25% zwyżki za brak prawa jazdy.... sam sobie przelicz

Muszę cię zmartwić poraz drugi ale jeśli mają w OWU opisane te dwie zwyżki, ty masz takiego wspołwłaściciela to powiem "brzydko": że możesz im naskoczyć :diabelski_usmiech

Niestety jeśli oferta Ci nieodpowiadała i nie wypowiedziałeś OC przed końcem poprzedniej polisy to jesteś skazany na kolejny rok w IR i raczej żaden rzecznik tu nie pomoże

Powodzenia
              Ubezpieczenia Komunikacyjne OC, AC, NNW - ZAPRASZAM

Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• karolw2
                Drive
                • 2010
                • 49

Dopisując drugiego współwłaściciela do polisy to ty zmieniłeś warunki umowy a nie firma ubezpieczeniowa i stąd całe zamieszanie dlatego wszystko przekalkulowali. Nic nie ugrasz w takim wypadku. :roll:

Komentarz

• Space99
                  Rider
                  • 2008
                  • 275
                  • Octavia I (1U2)
                  • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

karolw2 mam wrażenie że nie rozumiemy się. Ja kupiłem autko z polisą IRisk a nie dopisywałem współwłaściciela.

Poprzedni właściciel też miał autko razem ze wspołwłaścicielem.
                  W uzasadnieniu rzecznika IR napisali tylko o zwyżce 50% za wiek wspołwłaścicela dlatego nie pasuje mi kalkulacja.

poprzedni właściciel + jego współwłaściciel (pow25l.) 2 raty po 241zł
                  Ja i mój współwłaściciel z wiekiem niższym od 25l wyliczyli mi drugą rate na 538zl

Najgorsze jest to że poszedłem do pośrednika IR przepisać OC (w 31dniu) na mnie po kupnie auta a tam zauważyli że mam współwłaściciela z wiekiem poniżej 25l to stwierdzili że muszą odesłać dokumenty do przekalkulowania i nie umieli powiedzieć ile wyniesie dopłata. Dopiero w 45dniu od zakupu auta dowiedziałem się że chcą taką chorą dopłate.

W sumie to ja jako ubezpieczony sam nie wiem na jakim regulaminie się opierają bo do dzisiaj jest on dla mnie tajemnicą.
                  pozdrawiam Marcin

Komentarz

• maxpaynemm
                    RS
                    • 2008
                    • 1764
                    • Octavia II combi (1Z5)
                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Space99, kupując auto możesz obecną (kupioną z autem) polisę "dotrzymać" do jej końca na warunkach zawartych przez poprzedniego właściciela polisy. Wystarczy zwrócić się "na piśmie" do ubezpieczyciela z prośbą o przepisanie polisy bez rekalkulkacji składki - ale to mozliwe jest tylko do końca polisy z którą kupiłeś auto!!

Jeśli poszedłeś i poprostu poprosiłeś o przepisanie na siebie polisy to normalną (niestety) sprawą jest to że zrobili na tobie normalną rekalkulację składki z uwzglednieniem zwyżek za współwłaściciela (nie widzę tu żadniej winy IR). Z drugiej strony przy odnowieniu polisy na kolejny rok i tak dostał byś drożej.

Fakt może nie do końca "uczciwe jest to" że ubezpieczyciel przeciągał realizację odnowienia tak że nie mogłeś jej wypowiedzeć.
                    Pamietaj (niestety) to na TOBIE ciąży obowiązek pilnowania swojej polisy a nie na ubezpieczycielu. Powie ci to KAŻDY agent i każda firma ubezpieczeniowa, więc nie ma co sie dziwić że WSZYSCY rąbią nas na ubezpieczeniach - bez wyjątku I nie ma co się zwodzić pięknym reklamom w TV

Zdrowy rozsądek koledzy - to jedyne co może nas uratować i sprawić że każdy z nas kupi taką polisę jakiej potrzebuje

Pozdrawiam
                    Ubezpieczenia Komunikacyjne OC, AC, NNW - ZAPRASZAM

Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Space99
                      Rider
                      • 2008
                      • 275
                      • Octavia I (1U2)
                      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Zamieszczone przez maxpaynemm
                      Space99, kupując auto możesz obecną (kupioną z autem) polisę "dotrzymać" do jej końca na warunkach zawartych przez poprzedniego właściciela polisy. Wystarczy zwrócić się "na piśmie" do ubezpieczyciela z prośbą o przepisanie polisy bez rekalkulkacji składki - ale to mozliwe jest tylko do końca polisy z którą kupiłeś auto!!

...
                      A to ciekawe co piszesz. Nikt mnie o tym nie poinformował.
                      Ta czy inaczej człowiek jest coraz mądrzejszy i na przyszłość trzeba to załątwiać natychmiast a najlepiej unikać takich wynalazków jak IRisk !

Jeszcze sobie zadzwoni do nich dlaczego do ceny drugiej składki nie pasuje zwyżka 50%
                      bo ... 241+241=482 +50% = 723-241 = 482zł a nie 538
                      bo o takiej został poinformowany rzecznik.

dzięki za pomoc
                      pozdrawiam Marcin

Komentarz

Pracuję...